rakennukset ja nahtavyydet kampauspoytajalamput

Kalastusmaja

Näkymä työhuoneeseenKeisarillisten lasten huone

Kaksikerroksisen, hirsirakenteisen keisarillisen kalastusmajan alakerrassa ovat tilava sali, eteishalli, keisarinnan pukeutumishuone, pieni keisarin työhuone, keittiö ja sen eteinen. Yläkerrassa sijaitsevat henkivartijoiden huone, halli, keisariparin, lasten ja hoviväen makuuhuoneet sekä runsaat komerotilat. Huoneissa ei ole tapetteja, vaan näkyvissä ovat hienosti höylätyt seinähirret.

Majan sisustus ja esineet ovat lähes kokonaan suomalaisia. Salin kaluston valmisti Kotkan Sunilassa toiminut puusepänverstas. Tekstiilit ovat Tampellan ja astiat Arabian tuotantoa. Keittiön liesi on Högforsin tehtaalta ja keisarin kirves Billnäsin. Viini- ja juomalasit ovat Karhulan lasitehtaalta. Visakoivuisista kalusteista ainakin osa on turkulaisen Bomanin höyrypuusepänverstaan tekemiä.

Salin takka

Salin muhkea takka on alkuperäisten piirustusten mukainen. Takan tyyppi on Suomessa erittäin harvinainen.

Keisarilliseen makuuhuoneeseen on palautettu keisariparin sängyt, jotka oli Suomen itsenäistyttyä viety tasavallan presidentin kesäasuntoon vierasvuoteiksi. Myös muualle vietyjä pöytähopeita on palautettu sen jälkeen, kun kalastusmaja muutettiin museoksi.

Ortodoksinen kappeli

Ortodoksinen kappeli

Alueen vanhin rakennus on noin 80 vuotta kalastusmajaa vanhempi pieni ortodoksinen kappeli. Sen rakensivat Valamon luostarin munkit, jotka olivat saaneet vuonna 1797 Kymijoesta kahden lohikosken kalastusoikeudet. Alun perin kappeli oli avonainen, lasiset ikkunat on lisätty myöhemmin. Kotkan ortodoksinen seurakunta järjestää kesäisin kappelilla jumalanpalveluksia ja hartaustilaisuuksia.

Keisarin muistokivi

Keisarin muistotaulu

Kaksi vuotta keisarin kuoleman jälkeen, marraskuussa 1896, Langinkoskella paljastettiin keisarin muistokivi. Kivessä olevassa laatassa on teksti: ”Rauhanrakentaja Aleksanteri III nautti täällä lepoa ja viihdytystä turvissa uskollisen kansan 1888–1894. Kymiläiset, kotkalaiset pystyttivät muistotaulun.”

Suomen itsenäistymistä seuranneen sisällissodan aikana vuonna 1918 muistokiveen ammuttiin ja laatta yritettiin irrottaa. Teon jäljet on säilytetty osana Suomen historian yhtä vaihetta.

Kalastajien mökki

Keisarin kalastajien asuinmökki

Keisari rakennutti vuonna 1892 kolmelle kalastajalleen pienen asuinmökin Langinkosken partaalle. Kalastajat saapuivat Venäjältä keväällä pyyntikauden alkaessa ja palasivat kotiin syksyllä.

Vanha kesäkahvila

Vanha kesäkahvila

Vanha kesäkahvilapaviljonki on ollut käytössä jo vuonna 1926. Alun perin myös kahvila oli avorakennus, johon ikkunat lisättiin myöhemmin. Kahvilarakennuksen omistaa Kotkan kaupunki ja siinä toimii kesäkahvila.

Vahtimestarin talo

Vahtimestarin talo

Vahtimestarin talo sijaitsee joen rannassa välittömästi ennen kalastusmajalle johtavaa puusiltaa. Rakennus on ollut kalastusmajan vahtimestarin asuntona keisariajalta lähtien vuoden 2012 loppuun. Taloon on rakennettu pieni lisäsiipi ja se on muutettu kahvilaksi vuonna 2014.

Juhlavuosi 2014

No events to display

tripadvisor